Wereldjongerendagen 2023- laatste verslag

vrijdag 8 september 2023

In verband met alle drukte en de verschillende diepe indrukken is het de jongeren die naar de Wereld Jongerendagen zijn geweest nooit gelukt om hun verslagen af te maken. Om toch de kleine facebook verslagjes af te ronden hebben ze hier een samenvatting van de laatste paar dagen samen met wat sfeerbeelden:
Woensdag 2 augustus - dag 10
Vanaf vandaag hebben wij drie dagen in de ochtenden een Nederlands programma, genaamd Rise up, met de onderwerpen die door de paus gegeven zijn. 
Vandaag was het thema integrale ecologie. Elke ochtend heeft een vast aantal punten, we krijgen een catechese van een van de bisschoppen, daarna gaan we hierover in gesprek met onze deelgroep en daarna is er een interactieve activiteit. We sluiten de ochtend af met lofzang en sluiten en de heilige mis. 
Vandaag was er geen groot centraal evenement met alle jongeren, iedereen ging dus op pad om Lissabon te ontdekken.
Donderdag 3 augustus - dag 11
Het onderwerp van het Rise up programma van vandaag is sociale vriendschap. Een mooi thema wat niet alleen ingaat op de vriendschap tussen mensen maar ook de vriendschap die wij hebben met Christus. Deze catechu8s werd gegeven door onze eigen Bisschop monseigneur Van der Hende. 
Aan het eind van de middag kwamen alle pelgrims bijeen in het park voor de welkomstceremonie met de paus. 
's Avonds zijn we met een gedeelte gestrand in een typisch Portugees restaurant. Hier hebben we heerlijk gegeten en werden we geamuseerd met typische Portugese muziek, namelijk de Fado.
Vrijdag 4 augustus - dag 12
Het onderwerp van het Rise up programma was barmhartigheid. Bij barmhartigheid hoort ook aanbidding en de mogelijkheid tot de biecht. Dit was daarom ook de activiteit na de catechese. 
' s Middags stond het volgende centrale evenement op het programma, namelijk de kruisweg. Er is goed gewerkt om een spectaculaire kruisweg te laten zien, zonder dat er meteen een heel circus van gemaakt is. Verder zijn de thema's die jongeren bezighouden gekoppeld aan de staties. Dit zorgde voor een heel indrukwekkende en actuele kruisweg.
Zaterdag 5 augustus en zondag 6 august - dag 13 en 14
Na de mis in 'onze' kerk was het tijd om op weg te gaan naar het meest bijzondere moment van de Wereld Jongerendagen. De wandeling naar het veld, hier zal een avondwake zijn samen met de paus. Vanwege de hoge temperaturen, de massaliteit en alles wat hierbij komt kijken was het toch wel een pittige tocht. 
De wake met de paus was deels ook aanbidding. Het is hierbij heel bijzonder dat ondanks dat we met minstens 1,5 miljoen mensen waren en het toch stil kon zijn. Na een nacht met heel weinig slaap werden we op zondagochtend gewekt met een optreden van een priester die als hobby discjockey is.
Vervolgens hebben we met zijn allen de slotmis gevierd met de Paus als voorganger.
Tijdens deze viering werd de locatie voor de volgende wereldjongerendagen bekend gemaakt. Eerst is er in 2025 een jubeljaar, hierin zal een van de dagen in het teken staan van de jonge mensen. Wat hier precies voor georganiseerd zal worden is nog onbekend. In 2027 zullen de volgende wereldjongerendagen plaatsvinden in Seoul, Zuid-Korea. Een mooi vooruitzicht om naar uit te kijken.
Maandag 7 augustus - dag 15
Vandaag is weer een reisdag. Vanochtend om 6 uur gingen de eerste wekkers en werden de laatste spullen nog in koffers en tassen gestopt. Voor de een valt het inpakken mee en hebben ze het gevoel alsof zij de helft vergeten, de ander lijkt juist twee keer zoveel te hebben en heeft moeite om de koffer in te pakken.
Vandaag zullen we doorrijden naar Spanje waar onze 5 bussen verdeeld zijn over diverse kloosters en slaapzalen. Wij van bisdom Rotterdam slapen in het klooster van de heilige Dominicus in het plaatsje Caleruega. Dit is een bijzondere plek om de laatste echte nacht mee af te sluiten. Morgen zullen we namelijk slapen in de nachtbus. 
De plek waar we zitten is een retraitehuis dus het is de bedoeling om zo stil mogelijk te zijn. Dit is zo'n omkeer vergeleken met het drukke Lissabon waar we vandaan komen. Langzaam dringt ook het besef door dat de terugreis helaas toch echt begonnen is en dat we over twee dagen, als alles volgens planning verloopt, alweer thuis zullen zijn. Weg uit die bubbel waar we de afgelopen twee weken in geleefd hebben. Weer terug naar het dagelijks leven, maar hopelijk met een rugzak vol aan ervaringen waar we hopelijk nog maar lang gebruik van mogen maken en blijven herinneren. Maar waarmee we anderen ook in onze thuiskerk met een stuk minder jongeren ook mogen inspireren, maar ook Gods vriendschap mogen laten zien.
Dinsdag 8 augustus- dag 16
De verwachting van een stille nacht met veel nachtrust werd niet helemaal waargemaakt.  Vandaag is het de feestdag van de heilige Dominus, er was dus een feest de hele nacht aan de gang op het plein naast het klooster. Sommigen van ons hadden het geluk in een echt bed te slapen en sommigen hebben op een luchtbed geslapen. Het was heerlijk om na de dagen in Lissabon weer gebruik te kunnen maken van een warme douche. Je weet immers pas wat je mist als het er niet is, en het leert ons om ook dankbaar te zijn voor de 'kleine' dingen die we soms als normaal zijn gaan zien. Vandaag zijn we weer onderweg om naar het allerlaatste punt te gaan voor we toch echt weer aankomen in Nederland. We hebben één troost, wij nemen het mooie zonnige weer mee naar huis. 
De laatste stop is In Bordeaux waar we de mis vieren in de Basilique Saint-Michel de Bordeaux. Daarna eten we met onze deelgroepen, het laatste moment samen. Vervolgens is het tijd om in de bus te stappen om de laatste etappe naar Rotterdam Centraal te rijden waar wij morgen volgens planning aan zullen komen.

In beeld (3)

Naar nieuwsoverzicht