Uitnodiging Landelijke St. Nicolaasdag

maandag 18 april 2022

Landelijke St. Nicolaasdag Amsterdam: 14 mei 2022

Introductie door pastoor Marcus Vankan – Nicolaaskenner en spreker op 22 mei.

De Nicolaas-parochie van Amsterdam nodigt iedereen die zich verbonden voelt met een Nicolaaskerk en/of -parochie of -gemeente uit voor een bijzondere dag van ontmoeting, dialoog en verdieping rondom de heilige Nicolaas van Myra. 

Reliek

Op 5 december 2021 ontving de parochie van de basiliek H. Nicolaas te Amsterdam een reliek van de Heilige Nicolaas van Myra. Deze reliek kreeg een bijzondere plek in een kapel die op dit moment als vredeskapel dienstdoet.

De komst van deze reliek luidde ook een Nicolaasjaar in. Een jaar waarin het gedachtengoed en de spiritualiteit van Nicolaas centraal staan, gekoppeld aan de legenden en verhalen van Nicolaas. Zoals het verhaal over de redding van drie meisjes die door hun arme vader gedwongen worden tot prostitutie, vanwege het ontbreken van een bruidsschat.

Nog altijd actueel

Nicolaas heeft op vele punten een actueel verhaal te vertellen. Al geruime tijd worden we geconfronteerd met beelden van oorlog en verwoesting vanuit Oekraïne. Mensen op de vlucht. In de 9de eeuw werd de Krim gekerstend met de doop van Vladimir en werd Nicolaas patroon van het huidige Rusland, de Krim en Oekraïne. Als heilige wordt hij aangeroepen om vrede, hoop en troost. Hij is ook de patroonheilige van schippers, die in zwaar weer terecht kwamen. Ook wij hebben in geestelijke zin ook menig storm meegemaakt, denkt u maar eens aan de coronaperiode waar veel mensen zijn overleden en die de eenzaamheid vergrootte. 
Nicolaas is een heilige die verbindt, zowel rooms-katholieken, oud-katholieken, protestanten als ook orthodoxe christenen. Wie het graf van Nicolaas te Bari heeft bezocht is hiervan getuige geweest. Een plek die tweemaal door paus Franciscus werd bezocht met de vraag om een oecumenische dialoog te bevorderen op zijn voorspraak.  Juist nu is een dialoog erg belangrijk. Kortom een heilige met een nog steeds actuele boodschap die ons kan inspireren.

Graag willen wij u daarom uw parochies en of gemeente uitnodigen in Amsterdam om met leden van allerlei Nicolaaskerken uit het hele land samen te zijn in een dag van ontmoeting, inspiratie, verbondenheid en vieren. Niet alleen voor hen die actief bestuurlijke betrokken zijn, maar ook voor alle vrijwilligers / vrijwilligsters,  parochianen en gemeenteleden. We willen o.a. aandacht besteden aan uitwisseling wat elke kerk op het gebied van barmhartigheid en liefdadigheid doet, in de geest van Nicolaas. Zo kunnen we van elkaar leren en geïnspireerd raken.

Samen in verbondenheid, wegen van vrede en barmhartigheid zoekend in een bewogen periode. Zo hopen we ook u te ontmoeten op zaterdag 14 mei. 

Via het mailadres nicolaasjaar@nicolaas-parochie.nl kunt u zich aanmelden. Zie ook de website www.nicolaas-parochie.nl en de aparte flyer voor het volledige programma. 

Programma

- 10.00-10.30 uur: ontvangst met koffie/thee en iets lekkers op het bordes van de Nicolaasbasiliek.
- 10.00-11.30 uur: rondleiding door de basiliek en/of bezoek aan Museum Ons’ Lieve Heer op Solder (in groepjes van tien personen).
- 11.30 uur: Eucharistieviering in de basiliek met medewerking van het koor van de Russisch-Orthodoxe H. Nicolaasparochie uit Amsterdam en gelegenheid tot zegening met Nicolaas-manna uit Bari.
- 12.30-13.30: lunch op eigen gelegenheid of bij restaurant De Kroonprins 
- 13.30-15.00 uur: lezing in de basiliek over het leven en de betekenis van de h. Nicolaas door Marcus Vankan, priester en Nicolaaskenner. Aansluitend horen we graag over Nicolaas-activiteiten in uw parochie/gemeente om inspiratie op te doen van elkaar.
- 15.00-17.00 uur: gelegenheid tot bezoek aan Museum Ons’ Lieve Heer op Solder (in groepjes van tien personen). 
- 17.00-17.45 uur: gelegenheid tot het bijwonen Choral Evensong door het koor van de Nicolaasbasiliek (in de basiliek). 

Praktische informatie

- De Nicolaasbasiliek Amsterdam ligt schuin tegenover de uitgang van het Centraal Station.
- Voor een bezoek aan de St. Nicolaas-schuilkerk Museum Ons’ Lieve Heer op Solder  geldt een speciale Nicolaasdagkorting van 25%. Een kaartje kost dan € 11,60 inclusief een audiotour. Entree met Museumkaart is gratis, ook inclusief audiotour. We vragen u bij aanmelding aan te geven of u het museum wilt bezoeken en zo ja  in de ochtend of in de middag. 
- Indien u gebruik wilt maken van de lunch bij restaurant de Kroonprins (vlakbij de basiliek) dan vragen we u zich daarvoor aan te melden. De lunch bestaat uit een kopje soep, belegde broodjes en drankjes en kost € 15,- pp. U kunt 
natuurlijk ook op eigen gelegenheid in de buurt van de basiliek een plekje vinden om te lunchen. 

Wij hopen met velen uit het hele land in Amsterdam bijeen te komen op zaterdag

14 mei en zien uit naar uw komst! Tot die tijd een hartelijke groet,

Pastoor Eric Fennis, Diaken Rob Polet & Christel Grimbergen

Naar nieuwsoverzicht