Reliek van de heilige Bernadette Soubirous in Nederland

maandag 25 maart 2024

In april komt de schrijn met een reliek van de heilige Bernadette Soubirous vanuit Lourdes naar Nederland. De schrijn maakt tussen 1 en 28 april een rondgang door het hele land. Het landelijke programma is nu bekend en staat op een speciale Nederlandstalige website van Lourdes.

Bernadette Soubirous (1844-1879) zag als 14-jarig meisje in 1858 in een grot in Lourdes achttien keer een verschijning van een ‘mooie dame’. De Kerk heeft later bepaald dat het niet anders kan dan dat zij Maria moet hebben gezien. Na de verschijningen ontwikkelde Lourdes zich tot een van de belangrijkste Mariabedevaartplaatsen ter wereld, die jaarlijks door miljoenen pelgrims wordt bezocht.

Na de verschijningen trad Bernadette in bij de Zusters van Liefde het klooster van Nevers. Tot aan haar overlijden in 1879 woonde ze daar in het Moederhuis van de congregatie. Bij gelegenheid van haar zalig- en heiligverklaring werd het graf van Bernadette geopend en bleek haar lichaam nog helemaal intact. Sindsdien ligt zij in een glazen schrijn opgebaard in de kapel van het klooster Saint-Gildard in Nevers. In het kader van het zaligverklaringsproces werden enkele stukjes van haar lichaam weggenomen, die nu in een reliekschrijn in Lourdes worden bewaard. Een deel daarvan kom in een aparte schrijn nu naar Nederland.

Lourdes is een belangrijke bedevaartbestemming. Vanuit de Nicolaasparochie kijken we terug op een hele mooie bedevaart de we in 2023 hebben ondernomen.

Het programma van het bisdom Rotterdam is als volgt. U ben van harte welkom.

Rotterdam (HH. Laurentius en Elisabethkathedraal)
Mathenesserlaan 305, Rotterdam

Dinsdag 9 april:

    9.45 uur: Aankomst reliek in kathedraal in Rotterdam
    Middag: Stil gebed bij de reliek
    Avond: Inleiding over de betekenis van Mariaverschijningen en de boodschap van Maria in relatie tot de nieuwe evangelisatie door pastoor Jeroen Smith

Woensdag 10 april:

    Ochtend: Stil gebed bij de reliek
    9.30 uur: H. Mis
    Middag: ‘Lourdes in Rotterdam’: gebedsviering voor zieken en ouderen met ziekenzegening (iedereen is welkom)
    Avond: Bijeenkomst voor redacties parochiebladen/parochiewebsites over gebed en bedevaarten

Donderdag 11 april:

    Overdag: ‘Lourdesdag’ voor parochies/bedevaartgroepen
    11.00 uur: H. Mis
    Aansluitend: zingen van Marialiederen, lof met ziekenzegening, rozenkransgebed, sacrament van boete en verzoening
    Avond: Marialiederen-sing-in met zang en uitleg over betekenis van bekende en onbekende Marialiederen

Vrijdag 12 april:

    Ochtend: Stil gebed bij reliek
    9.30 uur: H. Mis
    Middag: Kruisweg van Lourdes
    Avond: Jongerenprogramma met internationale H. Mis, gezamenlijke maaltijd, lichtprocessie, aanbidding en mogelijkheid tot ontvangen sacrament van boete en verzoening

 

Naar nieuwsoverzicht