De Synode over Synodaliteit 2021 - 2024

maandag 9 oktober 2023

De Synode over Synodaliteit, geïnitieerd door paus Franciscus, is een proces van luisteren en dialoog dat in 2021 begon met een wereldwijde raadpleging van het Volk van God. De synode gaat verder met bijeenkomsten van afgevaardigden in Rome in oktober 2023, en zal naar verwachting in 2024 worden afgesloten.

Zie hier de link naar het eenvoudig te lezen werkdocument waarmee de synode biddend en onderscheidend mee aan de slag gaat.

Op de website van het Vaticaan is alle informatie te vinden over de Synode (in het Engels en andere talen): https://www.synod.va/en.html.

Het gebed ‘Wij staan voor U, Heilige Geest’ (‘Adsumus Sancte Spiritus’) is een oud gebed. Het wordt toegeschreven aan de heilige Isidorus van Sevilla (560 - 636) en is in de loop van de eeuwen vaak gebeden bij kerkelijke bijeenkomsten zoals synodes. Elke sessie van het Tweede Vaticaans Concilie begon met het gebed tot de Heilige Geest. Het Secretariaat van de Bisschoppensynode reikt het in vereenvoudigde vorm aan, zodat het goed bruikbaar is voor groepen en liturgische samenkomsten.

Zo bidden we ook samen tot de heilige Geest - Het synode gebed:

Naar nieuwsoverzicht