Parochiebedevaarten

Jaarlijks worden er meestal in de zomer verschillende bedevaarten georganiseerd binnen en buiten onze parochie voor verschillende doelgroepen (jong, oud en ook mindervaliden).

Ook dit jaar hopen we weer met een aantal parochianen een dagbedevaart te kunnen maken. Ieder jaar wordt een mooi programma in elkaar gezet en natuurlijk wordt er voor een lunch gezorgd. Bij te weinig aanmeldingen wordt u uiterlijk een dag van te voren hiervan in kennis gesteld via telefoon of mailbericht (indien u dit ook aan ons kenbaar heeft gemaakt via de intekenlijst).

Voor het actuele aanbod: controleer ons wekelijks mededelingenblad op de homepage.

Voor de jeugd worden er ook regelmatig bedevaarten georganiseerd. Kijk hiervoor bij de jeugdpagina's.

Brielle

Brielle.jpgBrielle is het bekendste bedevaartsoord van Zuid-Holland. In het jaar 1572 werden op deze plaats 19 Rooms-Katholieke geestelijken uit Gorcum gemarteld en opgehangen omdat ze weigerden hun geloof in de eucharistie af te zweren. Drie 'jonge' martelaren uit de vorige eeuw hebben in het heiligdom ook gedenktekenen gekregen: de heilige zuster Benedicta van het Kruis (Edith Stein), de zalige Karl Leisner en de zalige Titus Brandsma. Zij zijn alle drie martelaren van het naziregime ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en indrukwekkende geloofsgetuigen van 'onze tijd'.

KevelaerKevelaer.jpeg

In Nederland en België is Kevelaer vooral bekend als Maria-bedevaartsoord. Sinds 1642 wordt er in het plaatsje een als wonderbaarlijk beschouwde afbeelding van de Maagd Maria vereerd. Veel katholieken pelgrimeren jaarlijks naar dit genadebeeld, dat in Latijn bekendstaat als de Consolatrix Afflictorum, ofwel de "Troosteres der Bedroefden".

De marskramer Hendrick Busman (1607-1649) zou van de Maagd zelf tot drie maal toe de opdracht hebben gekregen een kapelletje voor haar te bouwen. Hij gaf hieraan gehoor op
1 juni 1642 toen hij op het kruispunt van de weg Geldern/Kleef in de Kevelaerer Heide bij het hagelkruis stond, waar hij bij herhaling de opdracht kreeg. Al gauw kwamen er pelgrims en werden er genezingen gemeld. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk, tijdens een synode in Venlo, gehouden in het klooster ter Weide.

In 1645-47 werd een bedevaartskerk gebouwd, de huidige Kaarsenkapel. In 1654 werd om de bidzuil een barokke koepelkapel gebouwd, de genadekapel. De grote Mariabasiliek verrees in de 19e eeuw en werd in 1923 tot basiliek verheven.

Voor informatie over
Beauraing en Banneux