Bouwtraject Parochieel Centrum, Fase 2

Heien en de bouw gaat in de versnelling!

25 juni 2014, verslag Leo de Brabander, Adviseur Bouwzaken

Heien in veengrond toch even spannend
Kenners weten dat heien in een omgeving zoals de Dorpsstraat in Zoetermeer, waar sprake is van veengrond, altijd een spannende uitdaging is. Ondanks alle kennis, ervaring en onderzoek geeft de grond zijn geheimen niet altijd prijs. Er zijn voorbeelden te over waarbij extra maatregelen nodig waren om schade aan omgeving of aan de constructie te voorkomen. Op vrijdag 28 maart 2014 was het dan zo ver. Om 8 uur ging de eerste paal van in totaal 47 heipalen de grond in. Met voldoening kan ik melden dat dit heiwerk bijzonder goed is verlopen en geheel volgens de berekeningen. Ik denk wel dat Onze Lieve Heer een oogje in het zeil heeft gehouden. De heistelling stond immers letterlijk tegen de kerk en de aangrenzende woning aan.

Na het heiwerk ging de bouw voortvarend in de hoogste versnelling. Niet meer afhankelijk van allerlei bepalingen door derden en met het goede weer in de maanden april en mei zijn de funderingsbalken gemaakt en de vloerplaten aangebracht. Vervolgens zijn de binnen - en tussenmuren opgetrokken en zijn de vloerplaten voor de eerste en tweede verdieping gelegd. Half juni werd de laatste dakplaat gestort. Het geheel geeft een goed beeld van het forse bouwvolume!

Metselwerk bijna klaar
Inmiddels is ook het metselwerk gestart en als alle kozijnenprofielen zijn geplaatst kan het metselwerk volledig worden voltooid. De aannemer koerst aan op het glasdicht maken van het centrum rond de bouwvakantie en dat betekent dat in korte tijd heel veel is gepresteerd. Het is zeker de moeite waard nu weer een kijkje te nemen. Al het transport wordt geregeld via de tijdelijke werkweg achter de begraafplaats. Het verkeer in de Dorpsstraat ondervindt daarmee geen enkele hinder van de bouw van het centrum en dat is een belangrijke meerwaarde m.b.t. de veiligheid. Zo heeft een tegenslag toch zijn voordelen gekregen. Zolang de bouw duurt zal de werkweg in gebruik blijven.

We liggen mooi op schema wat betreft de bouw!