Een boek over 100 jaar Nicolaaskerk

De katholieke kerk aan de Dorpsstraat 24 was in 1914 veel te klein geworden. Er konden maar 400 gelovigen een plekje vinden. De nieuwe pastoor W.J. van Turnhout liet er geen gras over groeien en ging vol voor een kerk met 850 zitplaatsen. Op hetzelfde krappe stukje tussen de woonhuizen. Het kerkbestuur ging op zoek naar geld, de pastoor overlegde met de Amsterdamse architect Jan Stuyt. Na een reeks voorstellen en tekeningen kwam een forse kerk tevoorschijn, waarvoor wel een deel van de tuin en het kerkhof moest worden opgeofferd.

Een Tilburgse aannemer kreeg de opdracht tot de bouw voor fl. 67.500. In 1914 begon de bouw maar de Eerste Wereldoorlog gooide roet in het eten. Veel mannen werden onder de wapenen geroepen, de loopgravenoorlog verhinderde de aanvoer van de benodigde Belgische stenen. En alle materiaal werd veel duurder. Vanaf oktober lag de bouw stil en kon pas weer in februari 1915 worden hervat. Negen maanden later mocht de nieuwe Nicolaaskerk in gebruik worden genomen, 15 mei 1916 vond de consecratie plaats door de bisschop van Haarlem. In de jaren die volgden werd de kerk van binnen verfraaid met altaren, biechtstoelen en de schilderingen van Frans Loots.

Nu 100 jaar later is een boek geschreven over de Nicolaaskerk. Het bevat hoofdstukken over de architect Jan Stuyt, de bouw van de kerk, het interieur en de ontwikkeling van de parochie. Het circa 100 pagina's tellende boek bevat minimaal evenveel illustraties en kost ca 8,50. Het is vanaf 15 mei te verkrijgen op het Parochiebureau, Dorpsstraat 24, 't Oude Huis aan de Dorpsstraat 7 (Stadsmuseum en Historisch Genootschap Oud Soetermeer) en via de website oudsoetermeer.nl.

Nicolaas interieur ca 1930.jpg

Het interieur van de H.Nicolaaskerk rond 1930
(Foto Studio Zegwaart,
collectie Erfgoed H.Nicolaasparochie).

Begraafplaats Nicolaaskerk 2015.jpg

Achterzijde Nicolaaskerk. Duidelijk is het zwart-wit fries van architect Jan Stuyt te onderscheiden aan de gevel van de absis.

Nicolaaskerk S Langeveld.jpg

De Nicolaaskerk is inmiddels qua hoogte overtroffen door de torens in het Stadshart (foto Simone Langeveld, collectie Historisch Genootschap Oud Soetermeer).

150516 Uitreiking Boek 100jr Nicolaaskerk.jpg

Uitreiking

Op 15 mei 2016 is het boek 100 jaar Nicolaaskerk gepresenteerd door de schrijvens Bert Oosterhout en Ton Vermeulen. Pastoor Jaap van der Bie mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.